The Float House by Pitsou Kedem Architects.

float-house-09Project: Float House

Location: Tel-Aviv Israel

Site: 2000 Square Meters 

Built: 2010 - 2013

The Float House  is a one story, private residence in the center of the country. The architectural concept was to create a structure with a continuous, wide volume, divided by internal courtyards and movable partitions into smaller spaces used for a variety of different functions.

The different spaces and internal courtyards are joined together into one structure by two, ultra-thin roofs supported at one central point so that seem to float in the air. The two roofs merge, one into the other and extend for five meters over the building front walls. The entire roof is constructed from lightweight materials and, in order to provide a thin, wispy look at its edges, it is constructed with a moderate slop towards its center.

float-house-11

float-house-27

When entering the space, we pass through a space resembling an entrance lobby – again, conceivably internal and conceivably external – which embodies the soft seam between the outside and inside areas.

float-house-17

Whilst walking through the entrance lobby space, we cross a transparent pool, studded with large basalt rocks and trees that seem to float on the water. As we enter the entrance lobby, we experience the illusion that the house is floating and being reflected, just as the roof appears to be floating above the structures walls.

float-house-32

float-house-21

float-house-31

float-house-30

float-house-22

A long, narrow reflection pool follows the structure’s walls, reflecting and emphasizing their covering and texture.

float-house-08

float-house-05

float-house-06

float-house-13

float-house-02

A ribbon window running along the building’s facades serves to emphasize the roof floating above the structure walls and cancels out the feeling of mass that its size suggests.

float-house-43

The structure itself is constructed from a series of spaces that are conceivably internal and conceivably external spaces. The entrance is framed with a wall of wooden slats which constitute what could be considered the initial boundary between the outside and the inside.

float-house-52

The firm has a prolific amount of projects.  Click here to see more breathtaking work. 

Photography © Amit Green 

It's only fair to share...Share on LinkedInShare on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter
%d bloggers like this: