Nancy Creek Pool and Guest house by Atlanta area architect Philip Babb.

Nancy Creek Pool and Guest House by Atlanta area Architect Philip Babb

Photography by Erica George Dines 

NCP03View of pool house open air pavilion.

The Nancy Creek pool and guest house are additions to their existing 1958 modern home in an Atlanta residential wooded lot. I actually visited this home that was on the annual Atlanta Modern home tour in 2008. It was a favorite on the tour that year.  Not surprising since the design is very inviting. The pool houses open air pavilion was designed to create a space for overnight guest plus an entertainment space that connects with the landscape.

 

IMG_0078Lounge space pool house......image by Antoinette Daniels

The owner and architect Philip Babb purchased the property back in 2004. The existing property contained a deteriorated tennis court located behind the house. They opted for more amenities which included a lap pool a terrace for entertaining a lawn for playing ball and a pool house with a guest living quarter.

philip babb bathroom NCP07Pool house bathroom.

NCP06View of living space with open panels to the pool.

Within the confines of the original tennis court, each design element is positioned to enhance its relationship to the existing house and to the movement of the sun. The pool is located along the western edge to avoid morning shadows from the nearby trees. The pool house, located along the northern edge, casts no shadows as it provides a backdrop to the pool and terrace. The stone terrace, encompassing the pool, is wider along the eastern and northern sides to accommodate views to the main house and to create an entry area to the pool house living space. A twenty-four foot wide swath of lawn flanks the pool deck’s southern and eastern sides.

IMG_0079Guest bedroom......image by Antoinette Daniels

NCP02Evening view of pool and pool house with guest suite

743_babb    / atlantanPool and pool house view from south lawn.

To maximize its relationship to the pool and to the surrounding site, the pool house incorporates a lift and slide glazed door system. When opened, the sliding doors disappear behind wood wall panels, effectively creating an open-air pavilion. The open pavilion theme is further enhanced by the roof design. The pitch rises to the south, the sloping roof and its wood ceiling incorporate a tapered four-foot overhang which shadows a continuous band of clerestory windows.  Inside, the open pavilion theme is apparent in the living and bedroom areas. A wood paneled “box”, containing the bathroom and storage elements, separates the two living areas.

 

743_babb    / atlantanWest view through pool house.

 

It's only fair to share...Share on LinkedInShare on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter
%d bloggers like this: